ΟΞΥΜΕΤΡΟ

Βλέπετε 1–9 από 12 αποτελέσματα

Στην ζωής μας, το οξυγόνο παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τροφοδοτώντας το σώμα μας. Το οξύμετρο, μια ταπεινή αλλά απαραίτητη συσκευή για ανθρώπους με προβλήματα αναπνοής.

Τι είναι το οξύμετρο;

Ένα οξύμετρο είναι μια μικρή, φορητή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να μετράει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα μας. Επιτυγχάνει αυτό το κατόρθωμα χρησιμοποιώντας ένα ζεύγος μικρών διόδων εκπομπής φωτός (LED). Η συσκευή τοποθετείται συχνά στην άκρη του δακτύλου, στα δάχτυλα των ποδιών ή στο λοβό του αυτιού, όπου τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Η μαγεία ξεκινά όταν τα LED ρίχνουν το φως τους μέσα από το δέρμα και στα αιμοφόρα αγγεία. Η αιμοσφαιρίνη, το μόριο που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια μας, απορροφά διαφορετικές ποσότητες φωτός ανάλογα με το αν μεταφέρει οξυγόνο ή όχι. Το οξύμετρο εντοπίζει έξυπνα αυτές τις παραλλαγές, επιτρέποντάς του να υπολογίσει το ποσοστό κορεσμού οξυγόνου στο αίμα μας.

Γιατί είναι ζωτικής σημασίας αυτές οι πληροφορίες;

Ο κορεσμός με οξυγόνο είναι ένας βασικός δείκτης του πόσο καλά λειτουργούν το αναπνευστικό και κυκλοφορικό μας σύστημα. Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 95% και 100%. Επίπεδα κάτω από αυτό το εύρος μπορεί να σηματοδοτούν πιθανά προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικές παθήσεις ή κυκλοφορικά προβλήματα.

Τα οξύμετρα έχουν γίνει ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση αναπνευστικών καταστάσεων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, ακόμη και κατά τη φάση ανάρρωσης του COVID-19. Παρέχουν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας σε άτομα και επαγγελματίες υγείας να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και να προσαρμόσουν ανάλογα τα σχέδια θεραπείας.

Η ομορφιά των οξύμετρων δεν έγκειται μόνο στην κλινική τους χρησιμότητα αλλά και στην προσβασιμότητά τους. Με την εμφάνιση συμπαγών, φιλικών προς τον χρήστη σχεδίων προσφέρουν στα άτομα τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα επίπεδα οξυγόνου τους στο σπίτι. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ευημερία τους.

Αθλητές και οξύμετρα

Για τους αθλητές και τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης, τα οξύμετρα έχουν γίνει πολύτιμοι σύντροφοι προπόνησης. Η παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης παρέχει πληροφορίες για το πόσο καλά το σώμα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της άσκησης. Είναι σαν να έχετε μια προσωπική μέτρηση απόδοσης, βοηθώντας τα άτομα να βελτιστοποιήσουν τις προπονήσεις τους και να αποφύγουν την υπερένταση.